Direct behoefte aan thuiszorg?

Zorgteam Leeuwarden staat voor u klaar. Ook voor al u vragen en zorgen. Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar uw persoonlijke situatie.

Alles over een zorgplan

Veel zorgaanbieders, waaronder Zorgteam Leeuwarden, werken met een persoonlijk zorgplan. Maar wat houdt zo’n zorgplan eigenlijk in? In deze blog leggen wij u meer uit over het werken met een zorgplan en de voordelen hiervan.

Wat is een zorgplan?

Een zorgplan of ook wel behandelplan is een plan waarin het doel van de behandeling beschreven staat. In een zorgplan staan ook de algemene gegevens en wensen van de zorgvrager. Hierin zijn tevens alle afspraken, acties en overige doelen met betrekking tot de zorg opgenomen. Door het gebruik van een zorgplan is het voor alle betrokkenen duidelijk welke begeleiding, verzorging of verpleging de zorgvrager nodig heeft. De inhoud van een zorgplan bestaat dus onder andere uit:

 • De doelen voor een vastgestelde periode
 • De wensen, mogelijkheden en beperken van de zorgvrager
 • Het plan om de vastgestelde doelen te bereiken
 • Wie verantwoordelijk is voor welk onderdeel van de zorg
 • Hoe vaak en in welke omgeving de zorgvrager en zorgverlener de doelen evalueren en eventueel bijstellen

Met een zorgplan heeft de zorgvrager meer regie over de zorg, omdat de zorgvrager zelf zijn of haar behoeftes kan bepalen.

Wanneer is een zorgplan nodig?

Wanneer u een zorgverlener inschakelt voor uzelf of uw naaste, wordt er een zorgplan opgesteld. Wanneer de zorg bedoeld is voor iemand die wilsonbekwaam is, wordt het zorgplan opgesteld met de wettelijke vertegenwoordiger. Het werken met een zorgplan heeft de volgende functies:

 • Het afstellen van het zorgaanbod op de zorgvraag en persoonlijke situatie van u of uw naaste
 • U of uw naaste inspraak geven over de zorg, zo heeft u een goed beeld van wat u kunt verwachten
 • Verschillende betrokkenen zijn altijd op de hoogte van uw situatie/ zorgvraag
 • Inzicht in de tevredenheid van u of uw naaste

Uw naaste of een ander familielid mag ook betrokken worden bij het opstellen van dit zorgplan.

Een zorgplan opstellen

Nadat u gekozen heeft voor Zorgteam Leeuwarden vindt er een kennismakingsgesprek plaats en wordt er een team van vaste zorgverleners voor u samengesteld. Hierbij wordt rekening gehouden met uw eigen wensen, de vereiste deskundigheid en beschikbaarheid van de zorgverleners. Korte lijnen maken het team slagvaardig en flexibel. Wij werken met een digitaal zorgdossier waarin onder andere het zorgplan, zorgafspraken en de rapportage staan. Hierdoor is voor alle betrokkenen duidelijk wat er moet gebeuren en hoe het gaat. Daarnaast wordt regelmatig overlegd of de zorg moet worden bijgesteld. Zorgteam Leeuwarden werkt met een elektronisch zorgdossier die aan de eisen van privacy wetgeving voldoet en is voor de cliënt en familie toegankelijk.

Werken met een zorgplan

Een zorgplan kan veranderen. Het is de bedoeling dat het zorgplan bij de wensen en behoeften van u of uw naaste blijft passen. Daarom kunt u het zorgplan altijd bekijken en kunnen we een moment inplannen om het zorgplan samen aan te passen. In een periodieke evaluatie van het zorgplan komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • De kwaliteit van de geleverde zorg
 • De resultaten van de geleverde zorg
 • Het afstemmen en bijstellen van de zorgvraag op het zorgaanbod

Wanneer het zorgplan is bijgesteld worden in het zorgplan de volgende dingen vermeld:

 • Welke doelen zijn behaald, en welke voortgang is gemaakt
 • Welke nieuwe doelen zijn opgesteld
 • Uw opmerkingen over de zorg en welke aanpassingen nog moeten worden gemaakt
 • Een datum voor de volgende evaluatie van het zorgplan

Wij zullen u ook regelmatig vragen of de afspraken nog kloppen of dat u graag verandering wilt zien. Ook wanneer u niet tevreden bent kunt u altijd aangeven dat er iets moet veranderen.

Zorgteam Leeuwarden

Zorgteam Leeuwarden werkt met wel 30 verschillende zorgverleners, dus een professional vinden die goed bij u en uw situatie past is altijd mogelijk. Als u hulp of begeleiding nodig heeft, zijn wij er voor u. Zorgteam Leeuwarden stelt samen met u een vast team op waar u en uw naaste een persoonlijke band mee op kunnen bouwen. De zorgmedewerkers kunnen helpen bij zowel huishoudelijke taken als de verzorging en verpleging.

Zorg op maat

Wij werken met een digitaal zorgdossier waarin onder andere het zorgplan, zorgafspraken en de rapportage staan. Hierdoor is voor alle betrokkenen duidelijk wat er moet gebeuren. Daarnaast wordt regelmatig overlegd of de zorg moet worden bijgesteld.

Een oplossing waarmee u, uzelf kunt blijven

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk dan onze animiatie waarin wij praktische voorbeelden geven. Zo leveren wij namelijk niet alleen goede zorg, wij helpen en denken ook mee met alles wat er naast zorg bij komt kijken. Zoals huishoudelijke taken, het spelen van een spelletje en we brengen u zelfs weg als u op visite wilt. Uiteraard halen wij u daarna ook gewoon weer op. Zorg is voor ons alles wat voor u belangrijk is.