Direct behoefte aan thuiszorg?

Zorgteam Leeuwarden staat voor u klaar. Ook voor al u vragen en zorgen. Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar uw persoonlijke situatie.

Alles over vaccineren

Iets wat we steeds vaker horen is, zal ik mij laten vaccineren of niet. De overheid stimuleert iedereen om wel het vaccin te nemen om via deze weg terug te gaan naar vrijheid. Bij andere vaccinaties is er al jarenlang getest waardoor de voor- en nadelen bekend zijn, dit is bij corona vaccinaties nog niet het geval. Wel lijkt de kans op bijwerkingen op lange termijn erg klein. 

Wat is het effect van vaccineren?

Alhoewel niet iedereen ernstig ziek wordt van corona is er wel sprake van een risico groep. Binnen de risicogroep vallen mensen met:

  • Een leeftijd boven de 70 jaar
  • Leverziektes
  • Diabetes
  • Een verminderde weerstand 
  • Zeer ernstig overgewicht 
  • Hartproblemen
  • Nierziekten
  • Chronische luchtweg- of longproblemen 

De risicogroep heeft voorrang voor het vaccineren. De vaccins Pfizer en Moderna zorgen ervoor dat de kans met 90% afneemt om alsnog corona te krijgen. Voor AstraZeneca ligt dit percentage tussen de 60% en 80% waarbij 90% minder zekenhuisopnames zijn dan bij niet gevaccineerde mensen. Het Janssen vaccin is voor 66% effectief ter voorkoming van het coronavirus. Ook beschermt het vaccin 85% van de gevaccineerden tegen ernstige ziekte door het virus. De RIVM stelt daarom ook dat mensen die toch corona gekregen hebben ondanks de vaccinatie minder ernstig ziek werden dan mensen zonder vaccinatie. 

Is het vaccin verplicht? 

Tot op heden is een vaccinatie niet verplicht. Wel is de verwachting dat ongevaccineerden te maken krijgen met beperkingen en moeilijkheden. Dit kan zijn voor een reis naar het buitenland of voor een bezoekje aan het theater. Een organisatie kan u wel verplichten om het vaccinatiebewijs of een negatieve test uitslag te tonen.

Kan ik na het vaccineren nog besmet raken? 

Zoals hierboven vermeld is de kans op een besmetting vele malen kleiner geworden nadat u gevaccineerd bent. Pas na de tweede vaccinatie bent u voor de genoemde percentages beschermt. Heeft u corona gehad? Dan is één vaccinatie al voldoende. 

Gevaccineerd het virus doorgeven

Het is nog niet duidelijk of een gevaccineerde het virus wel of niet kan verspreiden. Dit is dan ook de reden waarom er (op dit moment) geen soepelere maatregelen zijn voor mensen die gevaccineerd zijn. 

Wanneer ben ik aan de beurt? 

Heeft u een uitnodiging ontvangen of bent u aan de beurt voor een vaccinatie? Dan kunt u online of telefonisch een afspraak maken. Houd Rijksoverheid.nl in de gaten over wanneer u aan de beurt bent om te vaccineren.

Een oplossing waarmee u, uzelf kunt blijven

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk dan onze animiatie waarin wij praktische voorbeelden geven. Zo leveren wij namelijk niet alleen goede zorg, wij helpen en denken ook mee met alles wat er naast zorg bij komt kijken. Zoals huishoudelijke taken, het spelen van een spelletje en we brengen u zelfs weg als u op visite wilt. Uiteraard halen wij u daarna ook gewoon weer op. Zorg is voor ons alles wat voor u belangrijk is.