Direct behoefte aan thuiszorg?

Zorgteam Leeuwarden staat voor u klaar. Ook voor al u vragen en zorgen. Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar uw persoonlijke situatie.

Tips voor mantelzorgers

Misschien staat u er niet zo vaak bij stil, maar het worden van een mantelzorger is meestal geen bewuste keuze. Mantelzorger word je vaak namelijk onbewust, zeker als het een dierbare betreft. Vaak maken mantelzorgers zo’n situatie voor de eerste keer mee, hierdoor kan het vervullen van een taak als mantelzorger kan zowel fysiek als lichamelijk erg zwaar zijn. Wat de meeste mantelzorgers vergeten is dat zij ook voor zichzelf moeten zorgen. Dit is misschien niet altijd even makkelijk, maar wel een voorwaarde om de zorg van een ander goed uit te kunnen voeren.

10 tips 

Wij hebben 10 tips voor een mantelzorger op een rijtje gezet. Deze tips kunnen helpen bij de werkzaamheden als mantelzorger.

1. Informatie verzamelen

Om iemand te kunnen helpen is het van belang dat u zo uitgebreid mogelijk geïnformeerd bent over het ziektebeeld en de behandeling van uw naaste. Kennis van de ziekte en de mogelijke gevolgen hiervan kunnen ervoor zorgen dat gedragingen begrepen en geaccepteerd worden. Daarnaast kan dit er ook voor zorgen dat u bewust kunt handelen in bepaalde situaties.

2. Houd een zorgdagboek bij

Of u de zorg alleen op u neemt of deelt met iemand anders, een (digitaal) zorgdagboek zorgt er voor dat er duidelijkheid en structuur is. Zo komt u nooit voor onaangename verassingen te staan. In het zorgdagboek kunt u symptomen van uw naaste bijhouden om dit vervolgens te bespreken met bijvoorbeeld een dokter.

3. Zet een noodplan op

Indien er onverwachts iets gebeuren dan kunt u altijd het noodplan in werking stellen. Dit plan heeft als doel om rust in een onverwachte situatie te geven. De landelijke Huisartsenvereniging, MantelzorgNL en Expertisecentrum Mantelzorg hebben bijvoorbeeld zo’n plan ontwikkeld. Hier kunt u gebruik van maken.

4. Praat over uw eigen gevoelens

Het verlies van de gezondheid van een naaste kan moeilijk zijn om te verwerken en iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Het belangrijkste is om niet alleen met negatieve gevoelens rond te blijven lopen. U kunt bij uw huisarts aangeven dat u het moeilijk heeft en bespreken hoe u ondersteund kunt worden.

5. Vragen om hulp

Als mantelzorger heeft u het druk genoeg. Voor een ander zorgen kan namelijk een zware taak zijn. Wees niet bang om een keer iemand in uw familie- of vriendenkring om hulp te vragen. Soms willen mensen wel helpen, maar weten ze niet of het op prijs gesteld wordt. Erover praten kan misverstanden voorkomen. Ook zou u kunnen overwegen om een zorginstelling in te schakelen. De zorginstelling kan bepaalde taken van u overnemen, zodat u minder wordt belast.

6. Mantelzorg combineren met een baan

Bent u mantelzorger, maar heeft u daarnaast nog een baan? Dit kan erg lastig zijn om te combineren. U kunt met uw werkgever bespreken wat mogelijk is. Zo kunnen er bijvoorbeeld de werktijden aangepast worden.

7. Recht op mantelzorg vergoeding

Mantelzorgen is onbetaald werk, maar toch bestaan er verschillende vergoedingen waar u misschien wel recht op hebt. Op de website van de Rijksoverheid kunt u meer lezen over de beschikbare vergoeding, en bekijken welke situatie voor u van toepassing is.

8. Voorkom overbelasting

Zorgen voor een naaste kan zowel geestelijk als lichamelijk erg zwaar zijn. Neem signalen serieus, want overspannenheid of oververmoeidheid sluipen erin voordat u er erg in hebt. Maak regelmatig tijd vrij voor ontspanning, zoals yoga of uitstapjes met vrienden of familie. Zo voorkomt u dat u in een isolement of in een sleur raakt.

9. Een positieve houding

Het is begrijpelijk dat u zich zorgen maakt om de situatie van uw naaste. Maar in het verleden blijven hangen, of juist te veel zorgen maken om de toekomst, weerhoudt u ervan om de huidige situatie te accepteren. Door een positieve houding aan te nemen kunt u het werk voor uzelf dragelijker maken, maar kunt u ook positief bijdragen aan de gemoedstoestand van uw naaste.

10. Wees trots

De meeste mantelzorgers hebben al gauw de neiging om zichzelf weg te cijferen. Ook is het voor anderen soms vanzelfsprekend dat u zorg voor iemand draagt, waardoor mantelzorgers (helaas!) te weinig complimenten krijgen. Een complimentje geeft iemand vaak meer energie en waardering. Besef dat wat u voor uw naaste doet bijzonder is, en u verdient daarvoor zeker een compliment!

Zorgteam Leeuwarden helpt

Zoals bij de tips ook al benoemd is kunt u ook hulp inschakelen van een externe partij. Zorgteam Leeuwarden kan u daar bij helpen. Als u hulp of begeleiding nodig heeft om wat voor reden dan ook, wij zijn er voor u. Zorgteam Leeuwarden kan een vast team opstellen waar u en uw naaste een persoonlijke band mee op kan bouwen. De zorgmedewerkers kunnen helpen bij zowel huishoudelijke taken als de verzorging en verpleging.

Zorg op maat

Wij werken met een digitaal zorgdossier waarin onder andere het zorgplan, zorgafspraken en de rapportage staan.  Hierdoor is voor de betrokkenen, familie en zorgverleners duidelijk wat er moet gebeuren. Daarnaast wordt regelmatig overlegd of de zorg moet worden bijgesteld.

Een oplossing waarmee u, uzelf kunt blijven

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk dan onze animiatie waarin wij praktische voorbeelden geven. Zo leveren wij namelijk niet alleen goede zorg, wij helpen en denken ook mee met alles wat er naast zorg bij komt kijken. Zoals huishoudelijke taken, het spelen van een spelletje en we brengen u zelfs weg als u op visite wilt. Uiteraard halen wij u daarna ook gewoon weer op. Zorg is voor ons alles wat voor u belangrijk is.